De Edelzanger.

 

Herkomst: Noordwest en Noordoost Afrika.

 

Kenmerken: Bovendelen grijsachtig bruin, kop lichtgrijs, in het midden wit.

Het oog is bruin. De snavel en poten zijn vleeskleurig. De lengte is 10 cm.

Het popje gelijkt op het mannetje.

 

In de natuur komen ze in de buurt van water voor, bij struiken en bomen, en ook zelfs in droge woestijnachtige streken.

Het is een goede zanger, die geregeld zijn melodie ten gehore brengt.

Zorg er voor dat men geen soortgenoten in een zelfde ruimte plaatst, ook geen mozambique sijs, want dan maken ze elkaar af.

Ook kan men met deze vogels wel kweken. Het popje maakt een komvormig nest, hierin worden 3 tot 4 eitjes gelegd.

Het popje broed alleen, de man zal wel meehelpen de jongen te voeren.

De broedtijd duurt ± 13 dagen. Geef de vogels een goed tropisch zaad mengsel met wat negerzaad en kanariezaad erin.

Daarnaast wat eivoer en eventueel wat groenvoer. Ook zullen deze vogels proberen wat kleine vliegjes te vangen, als ze jongen hebben.

Het is geen dure vogel, zodat iemand die niet zoveel geld wil ( of kan) besteden aan vogels, een leuk vogeltje kan aanschaffen met een aardig melodietje.

 

J.T.M. Gielen.