Ringen bestellen gebeurt rechtstreeks via de NBvV.

Ringen bestellen - Klik hier

Via de link hieronder kunt u de desgewenste ringmaat opzoeken.

Via Vogelindex   

Via NBvV webpagina, ook pdf beschermde vogels.

 

 

 

Waarom lid worden en ringen?

 

Geachte vogelliefhebbers.

 

Als lid van een afdeling wordt U in het bezit gesteld van een uniek kweeknummer, die op uw naam wordt uitgegeven, door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Kweekt U vogels dan kunt U bij de NBvV ringen bestellen, deze kosten vanaf € 0,21 per stuk en zijn te bestellen per stuk, per 5 of per 10 dat ligt aan de aantal en diameter. (De prijs van de ringen kan per jaar wijzigen.)

 

Elke vogel is verschillend in grote en dus poot dikte  dus afhankelijk van de soort vogel die u kweekt, krijgt u dus een bij die vogel passende ring, de vaste ring mag immers niet meer van poot afgehaald kunnen worden. Deze ringen bevatten een aantal karakters, te weten uw kweeknummer, het jaartal, een volgnummer en de afkorting van de uitgevende organisatie, in ons geval NBvV. Indien u Europese cultuurvogels kweekt moet U speciale ringen bestellen,dat is één van de voorwaarden die het Ministerie gesteld heeft. Deze ringen zijn, naast de andere informatie ook nog voorzien van een breuklijn, zodat bij malversatie de ring breekt en dus onbruikbaar wordt, alsmede de ringmaat.

 

Elk jaar wordt een andere kleur ring uitgegeven. Zo kunt U, zonder de vogel uit de volière te hoeven vangen, zien van welk geboortejaar de vogel is. Hieronder de kleuren van de afgelopen en komende jaren (Het C.O.M. is in 2011 gestart met een nieuwe kleurencyclus, vandaar dat de kleur blauw vlak achter elkaar nogmaals is gebruikt):

 

2013 Zwart RAL 9005
2014 Groen RAL 6062
2015 Violet RAL 4008
2016 Oranje RAL 2003
2017 Blauw RAL 5019
2018 Rood RAL 3002
   
2019 Zwart  
2020 Groen  
2021 Violet  
2022 Oranje  
2013 Blauw  
2024 Rood  
   

 

 

 

 

Het ringen heeft daarnaast voordelen voor uw administratie. Immers U kunt nu bijhouden wat in uw bezit is aan vogels, van wie de vogels afkomstig zijn, wanneer ze geboren zijn, aan wie U een bepaalde vogel verkoopt, wat de erfelijke kenmerken zijn van de bewuste vogel. Ook voorbereidingen tot kweek worden nu makkelijker. Ook het resultaat van een vogel op een tentoonstelling worden nu inzichtelijk. Al met al belangrijke zaken in onze hobby.